Het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest hebben een systeem opgezet dat gericht is op het opleiden en de certificatie van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs. De beoogde technologieën omvatten de volgende kleinschalige/residentiële energiesystemen:
De tijdelijke vennootschap RESCert werd opgericht om de certificaataanvragen van de installateurs in de drie Gewesten te beheren. De certificaten van bekwaamheid hebben veel voordelen en worden aan natuurlijke personen (werfcoördinatoren, technische verantwoordelijken,…) toegekend.
Hoe kun je je certificaat bekomen ?
Je moet aan alle volgende voorwaarden voldoen:
Een certificaat is geldig gedurende
De kost voor het indienen van een aanvraag tot certificatie bedraagt 304,23€ excl. BTW
Op 1 januari zullen de prijzen van onze diensten worden geïndexeerd. Zoals u weet, kijken we dit jaar tegen een flinke inflatie en dito indexering aan. Deze indexatie is gebaseerd op de gezondheidsindex. De exacte index zal pas eind december gekend zijn, maar u houdt best rekening met een stijging van ongeveer 11%. Vanaf 1 januari kan u de exacte prijzen voor 2023 hier raadplegen. Deze prijzen gelden zowel voor basisaanvragen als verlengingsaanvragen volgens Vlaamse, Waalse en Brusselse regelgeving.
Het certificaat als aspirant
Sinds 01/01/2019 bestaat het certificaat als aspirant niet meer in Vlaanderen. Sinds 21/09/2020 bestaat het certificaat als aspirant niet meer in Wallonië. Let er bij uw aanvraag op dat u onmiddellijk een certificaat van bekwaamheid aanvraagt. Als u dat niet doet, zal men u, na goedkeuring, vragen om zelf een upgrade te doen van uw certificaat. Dit kan kosteloos, maar is wel een bijkomende stap.
Opmerking: Het certificaat van bekwaamheid als aspirant kan niet gebruikt worden in het kader van premies, en de personen met een certificaat van bekwaamheid als aspirant verschijnen niet in de lijst van gecertificeerde installateurs op deze website.
Opmerking voor warmtepompen: Met enkel een RESCert-certificaat is het niet toegelaten om bepaalde activiteiten aan warmtepompen met gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen uit te voeren waarbij er een risico op emissies van deze koelmiddelen bestaat (installatie, reparatie, lekkagecontroles,…). Het bezit van een specifieke erkenning als koeltechnicus categorie I, II, III of IV en koeltechnisch bedrijf is verplicht. Voor meer informatie hierover: